Zrębki wędzarnicze ŚLIWA KL-02/2L Borniak
9 zł
nowe
30+ kilka dni temu
Oferujemy zrębki do wędzenia o granulacji KL02 (wielkość zrębek 1 – 3 mm)
Śliwa 2 litry - Borniak.
W gratisie otrzymasz książkę o wędzeniu.
Rodzaj: 100% zrębek z drewna śliwy.
Kraj pochodzenia: Polska.
OPIS
Zrębki wędzarnicze z drewna śliwy wytwarzają delikatny dym, który nadaje potrawom nutę słodyczy, lekki owocowy zapach oraz połysk. Boczek, żeberka, schab czy polędwiczki uzyskają lekko owocowy posmak o brązowej barwie.
Słodkawy posmak uwędzonych wyrobów może nie każdemu smakować, dlatego zalecamy zrobić próbę na małej ilości mięsa.
Zrębki mogą być wykorzystywane do wędzenia i grillowania:
- ryb,
- mięsa drobiowego,
- mięsa wieprzowego,
- kiełbas.
Wędzenie: 15 – 45 ml na 1 kg mięsa. W zależności od rodzaju wędzarni należy umieścić zrębki na specjalnej tacy lub wokół żarzącego się paleniska (nie umieszczać bezpośrednio na źródle ciepła, ponieważ ulegną spaleniu).
Grillowanie: rozsypać warstwę grubości 2 cm wkoło żarzącego się brykietu/węgla drzewnego (nie umieszczać bezpośrednio na palenisku, ponieważ ulegną spaleniu). Grill przykryć i grillować 10 – 30 minut w zależności od wielkości i rodzaju przyrządzanego mięsa.
Charakterystyka zrębek do wędzenia:
- zrębki klasy 02, czyli frakcji o grubości 1 – 3 mm,
- wilgotność 10% (+/- 2%),
- czyste i dobrze odpylone,
- dokładnie przesortowane,
- wolne od pleśni i grzybów,
- wygodne opakowanie zawiera 2 litry zrębek, co powinno wystarczyć na około 8 godzin wędzenia.
Dane techniczne:
- wysokość x szerokość x głębokość: 24 cm x 16,5 cm x 6,5 cm,
- wymiary całkowite (wys. x szer. x gł.): 27 cm x 19,5 cm x 9,5 cm,
- waga netto: 0,5 kg,
- waga brutto (do wysyłki): 0,8 kg.
Zrębki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
W ofercie:
- 1 opakowanie = 2 litry,
- 1 kartonik mały = 5 opakowań x 2 litry = 10 litrów,
- 2 kartoniki małe = 10 opakowań x 2 litry = 20 litrów,
- 1 karton zbiorczy duży = 5 kartoników małych x 10 litrów = 50 litrów.